跑Online官方討論版 
遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 會員專區 | 幫助

標題: [建議] 意見收集箱
若葉
紅天使鞋

UID 8187
精華 2
積分 9157
帖子 3537
經驗 8847 點
讚賞 31 點
答中 31 題
遠古石塊 0 塊
Bid 20 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 45
註冊 2006-8-28
角色 咚咚莎
伴侶
組織
物品 37 件
寶石活動專員x1專業討論區會員x1綠色小丑勳章x1
狀態 離線

意見收集箱

趁呢幾日比較得閒
係度開一開帖
問下大家同寶石區既近況
大家唔識我唔緊要
我想睇睇對最近半年既寶石區有咩意見同經歷...
希望大家可以分享一下自己既經歷

多謝大家

(註:係度post我諗會被扣分...嘿...)

頂部
阿憶
愛與淚*相隨 - 版主

UID 18805
精華 0
積分 12201
帖子 6037
經驗 11951 點
讚賞 110 點
答中 25 題
遠古石塊 0 塊
Bid 0 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2006-12-10
角色 阿憶
伴侶 皮旦
組織
物品 52 件
寶石活動專員x1專業討論區會員x1紅色寶石碎片x1橙色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1
前寶石公會區成員x1
狀態 離線

跑Online Facebook專頁
前排 寶石AB合併之前

咪話可以諗下舊活動重搞

但之後話等寶石AB合併左先算

依家寶石AB區合併左

我覺得可以拎番D舊活動出黎玩

人大了  方知  天有幾高
停下了  方知  走了彎路
頂部
lovemimiam
綠閃電小飛鞋

UID 19195
精華 1
積分 47066
帖子 35013
經驗 46976 點
讚賞 340 點
答中 9 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 62
註冊 2006-12-13
角色 lovemimiam
伴侶 主席Lok
組織
物品 25 件
紅色寶石碎片x1橙色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1綠色寶石碎片x1
狀態 離線

跑Online Facebook專頁

QUOTE:
原帖由 阿憶 於 2009-10-25 11:49 PM 發表
前排 寶石AB合併之前

咪話可以諗下舊活動重搞

但之後話等寶石AB合併左先算

依家寶石AB區合併左

我覺得可以拎番D舊活動出黎玩

其實有D專員都會搞番之前搞過既活動出黎搞,
但係如果真係拎番D舊活動出黎會唔會又有另一個問題發現(?)
同埋邊個去負責搞番D舊活動呢?

關於#1 所說.
呢半年黎有好多唔同既情況出現.
就好似未改革前既AB區報活動平衡等問題既出現
其實寶石區改革之後都有問題出現嫁.
就好似而家大家都面臨既"搶報名"既情況..
大家要8點係電腦面前到搶回帖. 目前睇到既. 就係好多公會都放棄左報名活動
係因為佢地報唔到活動. 而打算放棄寶石區.
呢個問題我諗係而家好多公會都正視緊既問題
就係因為呢個問題.而令到寶石區出現更多既困難
就好似回帖報名甘樣. 有公會係時後上打上是但既字眼.
令到寶石專員好無奈唔知點樣做. 最後都係有d唔公平既行為出現

除左以上既活動問題. 仲有一個情況係近日發現到.
就係公會品德品格上既問題. 例如當某D公會報唔到活動既時候.
就出現左D 好不禮貌既言語. 任至係傷害到主持人既言語
什至未了解清楚就出現投訴等問題.. 呢個真係所謂既寶石區(?)
呢個問題. 值得寶石區既人反一反思. 諗一諗..
寶石區->舉辦活動目的是希望大家能力開心聯誼
希望不會有任何爭吵或不公平的事件出現。

頂部
beverlyorabc
紫天使鞋
ORZ

UID 10548
精華 0
積分 17012
帖子 5410
經驗 16902 點
讚賞 73 點
答中 11 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 51
註冊 2006-9-17
角色 beverlyorabc
伴侶
組織 薯Ling粉絲會2號會員~O~薯的專用玩具
物品 8 件
七夕勳章x1賤兔同學會校章x1小飛鞋口罩x1兩週年生日勳章x1
來自 玩具反雞城a0a
狀態 離線
若姐@O@!!!!!!!!!!你在幹什麼!_!I MISS YOU

頂部
阿憶
愛與淚*相隨 - 版主

UID 18805
精華 0
積分 12201
帖子 6037
經驗 11951 點
讚賞 110 點
答中 25 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2006-12-10
角色 阿憶
伴侶 皮旦
組織
物品 52 件
寶石活動專員x1專業討論區會員x1紅色寶石碎片x1橙色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1
前寶石公會區成員x1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 beverlyorabc 於 2009-10-26 02:18 發表
若姐@O@!!!!!!!!!!你在幹什麼!_!I MISS YOU

我琴晚回完i miss you比若若鬧

QUOTE:
原帖由 lovemimiam 於 2009-10-26 00:08 發表

其實有D專員都會搞番之前搞過既活動出黎搞,
但係如果真係拎番D舊活動出黎會唔會又有另一個問題發現(?)
同埋邊個去負責搞番D舊活動呢?

關於#1 所說.
呢半年黎有好多唔同既情況出現.
就好似未改革前既AB區報活動平衡 ...

其實邊個拎番D舊活動出黎搞都冇乜所謂
唔需要局限一堆人搞
或者 邊個有興趣咪邊個搞囉

同埋唔係完全拎晒所有舊活動出黎架嘛
可以參考番以前 比人投「最喜愛的寶石活動」

但今次可以首先由寶專揀一堆好玩既舊活動
再放出黎比其他人投 that's ok!

至於報名情況 我覺得
如果真係想玩既 真係唯有搶報 同埋準時報

唔通真係要所有寶專每次都開時段
如果每次都開時段
每個公會都話要報 唔通真係開晒廿幾個時段?

我覺得可以加開報名時間
每一段報名時間有時段名額
萬一唔記得報 或者遲左報 或者唔得閒報
都可以係另一個報名時間再報

依家報名時間一到 就好似賽馬開跑咁 個個搶晒去報
之後每次報完都要睇下個時段有冇比人更加早報左
所以有D人先會打「是但」
認真 睇得黎都比人報晒啦lol

Ps. 原來呢個帖開係寶石區架=.=?
我一直以為係專員區開先回得咁kai- -

人大了  方知  天有幾高
停下了  方知  走了彎路
頂部
beverlyorabc
紫天使鞋
ORZ

UID 10548
精華 0
積分 17012
帖子 5410
經驗 16902 點
讚賞 73 點
答中 11 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 51
註冊 2006-9-17
角色 beverlyorabc
伴侶
組織 薯Ling粉絲會2號會員~O~薯的專用玩具
物品 8 件
七夕勳章x1賤兔同學會校章x1小飛鞋口罩x1兩週年生日勳章x1
來自 玩具反雞城a0a
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿憶 於 2009-10-26 09:09 發表

我琴晚回完i miss you比若若鬧

其實邊個拎番D舊活動出黎搞都冇乜所謂
唔需要局限一堆人搞
或者 邊個有興趣咪邊個搞囉

同埋唔係完全拎晒所有舊活動出黎架嘛
可以參考番以前 比人投「最喜愛的寶石活動」

但今次可 ...

咁變態--"
若若I MISS YOU!LOL

頂部
kwankiuleung
橙天使鞋

UID 41349
精華 0
積分 10248
帖子 4326
經驗 9628 點
讚賞 45 點
答中 62 題
遠古石塊 0 塊
Bid 30 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 46
註冊 2007-3-2
角色 美麗的紅豆冰
伴侶
組織
物品 43 件
寶石活動專員x12009年聖誕節物品x1身體健康x1兩週年生日勳章x1賤兔天使勳章x3
前寶石公會區成員x1小飛鞋口罩x2白色獎盃翅膀x13週年生日勳章x1紅色寶石碎片x1
來自 寶石快訊
狀態 離線
憶搶了頭香= =+

叫我扣分??xdd

收下意見都不錯喔~

月光好 涼風好 如果可以透露...
頂部
bu嵐 (孖寶XD)
甜*冬甩 - 版主
帥♥國王↓

UID 13170
精華 0
積分 26969
帖子 11662
經驗 26529 點
讚賞 214 點
答中 44 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2006-10-13
角色 bu嵐
伴侶 月經OvO
組織 甜*冬甩 - 帥♥國王`
物品 13 件
2009年復活節蛋x1TheDreamIslandx1戀人花束x1戀人之吻x2前寶石公會區成員x1
兩週年生日勳章x1專業討論區會員x1TRM週年夏日祭x1抵抗Dr.Hell萬聖節妖怪的吉祥物x1情迷巧克力x1
狀態 離線
我就係因為合併左= =

開始諗住放棄寶石- -

根本我返工- -

8點呢個時間我日日係到講緊""歡迎光臨""

合併左根本冇咩能力爭到位報名 囧

雖然唔捨得寶石~

但沒有辦法~

9月 - 12月~甜*冬甩應該唔夠活動數目~

準備同寶石SAY 88 ~

頂部
日版貓巴士
自由一族 - 版主

UID 3959
精華 0
積分 21134
帖子 6511
經驗 21134 點
讚賞 315 點
答中 0 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2006-8-6
角色 日版貓巴士
伴侶 戀人信仔
組織 自由一族
物品 38 件
白色獎盃翅膀x1
狀態 離線
同上~
我都覺得合併左之後搶活動好難-.-
上次就係唔夠活動差d 88左~

其他意見要諗諗先a_a
遲d再黎回過~

頂部
SIUCHINGS (that is chings)
::追跡×快樂* - 版主
我愛追跡:>

UID 49506
精華 1
積分 28717
帖子 24518
經驗 28587 點
讚賞 329 點
答中 13 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2007-3-31
角色 CHINGS
伴侶 annieluchia
組織
物品 23 件
藍色寶石碎片x1紅色寶石碎片x1橙色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1TRM週年夏日祭x1
寶石活動專員x1綠色寶石碎片x1
狀態 離線
呢家 唔至玩既要有技巧
連報名都要有技巧
每次果個時間 就坐係電腦 度報. ..
只係咁樣 先每次都有機會報到(Y)~~~~~
報遲1分鍾都FULL晒~~~~~~ 截止報名日期都無咩用--
開始 同 截止 相差1分鍾之差--~~~~~~~

如果源用舊活動...
就不如將新 與 舊 分開評分準則~~~~~
舊就可能冠軍分數比以後 低DD
因為 出過 起碼 無咁新鮮~~
新D 既話 1黎創新 2黎大家可能未過玩
高分DD 都值得既

頂部
FionaNoel6s (フィオナノエル)
皇牌理髮軍團 - 版主
安羊*なんちゃって ウェディング ...

UID 29421
精華 0
積分 5854
帖子 3206
經驗 5214 點
讚賞 10 點
答中 64 題
遠古石塊 0 塊
Bid 39 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2007-1-26
角色 FionaNoel6s
伴侶 天邊童夢
組織 Imperial Haircut Regiment × SIC 唯愛 追風。S/mileage
物品 43 件
Facebookx1戲谷之星x2拍賣小子Lv2x1TRM的回憶碎片x1TRM小丑嘜頭x1
TRMagazine勳章x1紅色寶石碎片x1橙色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1寶石代表章x1
來自 皇牌 - iHR♥ SIC
狀態 離線
發表於 2009-10-27 00:11 資料 主頁 短消息 加為好友 添加 FionaNoel6s 為MSN好友通過MSN和 FionaNoel6s 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
iHR 暑假先入黎的-,-" 不過都回下=,="

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

一入黎....派左去a區....
1st feeling....死了...a區大競爭-0-!
次次爭......

反觀b區活動次次一定有位-,-
慢慢都可以....

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

合併左ab......     ((it just makes the situation even worse-.-...))
really 超超超超超超超難報- -!
大多數搶住報....
8點鐘...大多數我補習中or dinner.....
但係又要搶報名-[
仲要係20:00:00....先叫sure 報到0,0"
i feel very tired to this...
一定要8點嗎.....?

入寶石......
不用受到公會聯賽的壓力....
但要受到活動報名的壓力...[?]

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

0ther thing~
入寶石為咩? 玩?? 避聯賽?
有d會入黎...冇join過 any act.
有d會入黎...好似黎搞事-.-
有d會入黎...為獎品...

寶石區意義何在?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
好像說得太遠- -....""

By* F.Noel6s~ ☆ 未知なる未来へ ★ 皇牌理髮軍團 2週年
http://www.freewebtown.com/ihr4ever/
S/mileage - スキちゃん
http://www.hkiin.com/?3422
頂部
天邊童夢 (透明×玻璃..被無視了..)
紅天使鞋
愛♥動♥漫

UID 42455
精華 0
積分 9828
帖子 4421
經驗 9738 點
讚賞 17 點
答中 9 題
遠古石塊 0 塊
Bid 30 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 45
註冊 2007-3-6
角色 天邊童夢
伴侶 FionaNoel6s
組織
物品 52 件
擊敗版主之証x1夏水戰夏日戰x1阿里巴巴寶石之章x1虎躍龍騰x1
1000TRMPx1TRM的回憶碎片x1TRMagazine勳章x1TRM週年夏日祭x1橙色寶石碎片x1
來自 膠質玻璃製造廠
狀態 離線
雖然只係1個小小既會員..都可以發表意見架可a0a?

1.搶報名
呢個問題上面都講過好多次啦-_-深感認同
真係次次都好似打仗咁囉我覺得..
有時會長唔得閒要我同蕉報
我次次都用成十幾分鍾去對個時差-.-
遲左報唔到就弊- -萬1早左就重死...!
同埋真係唔明點解1定係8點....又冇規定既......

2.活動
寶石區都開左1段時間
不過大部份活動都仍然好好玩
我覺得呢方面做得好好
雖然有時可能因為網路問題導致誤會
但咁都冇乜辦法~

3.寶專
我自己有申請寶專~所以想問下
咁耐都冇人理...到底而加係咪姐係唔收??
但係問過又話只要係申請時間內報既都會受理
如果重有機會收既~咁係咪可以最少回應下我地呢??
如果真係唔收既....我覺得應該要講返聲好d....
唔係就咁擺係度就算.....~_~

頂部
若葉
紅天使鞋

UID 8187
精華 2
積分 9157
帖子 3537
經驗 8847 點
讚賞 31 點
答中 31 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 45
註冊 2006-8-28
角色 咚咚莎
伴侶
組織
物品 37 件
寶石活動專員x1專業討論區會員x1綠色小丑勳章x1
狀態 離線
大家都對參加報名既情況作出意見
我首先係度講一講呢個制度既由來
因當時有些寶石公會對即出貼即報名的方法下
有些公會不細閱活動內容貿然報名及不出席活動
而宜有些公會認為對無太多時間之玩家不公平
因此訂立左開貼後一或兩日後晚上八點才可報名
即現時採用的方法

但現在寶石AB區合併後活動短時間內滿額
令一些公會因時間問題不能報名而黯然離開寶石區
我在此提出兩個方案
希望大家作出討論

QUOTE:
方案一

將活動的參加公會之數量的參加方法作出修定
首六成(60%)的參加名額採用先到先得制
將兩成(20%)的參加名額給預該時期最少參加活動之公會
餘下之兩成(20%)則由作出抽籤
註一:如果該時期最少參加活動之公會所佔比例多於兩成(20%)而少於四成(40%)
         則會利用餘下之兩成(20%-其他未能成功參加之公會)的參加名額作出分配
註二:果該時期最少參加活動之公會所佔比例多於四成(40%)
         則會以該時期最少參加活動之所有公會作出抽籤

利:參加數量活動較少有優先權利參加活動
      各公會參加數量會增多
害:抽籤決定可能會有人不滿
      專員需要多些時間去處理參加名單
**雙公會報名的活動不適用

QUOTE:
方案二

更改參加時間
將參加公會分成兩組
第一組別為公會在該時期參加活動數量為1~4個之公會
第二組別為公會在該時期參加活動數量為5個或以上之公會

第一組別之公會可以在活動出貼日後兩日後的20:00開始可以報名
而第二組別之公會可以在活動出貼日後三日後的20:00開始才可以報名

利:同方案一一樣
害:在該時段初期活動沒有效果
      對部分常參加之公會可能不能參加心儀活動
**雙公會報名的活動不適用

以上兩個方案大家可以係度講一講你想採用既方案
如果你有更好既方案,不妨同大家分享一下

頂部
牙熊
Saiunkoku - 版主

UID 133809
精華 0
積分 17394
帖子 11959
經驗 17044 點
讚賞 116 點
答中 35 題
遠古石塊 0 塊
Bid 60 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2007-9-11
角色 cyrus0v0
伴侶
組織
物品 6 件
紅色寶石碎片x1小飛鞋口罩x2橙色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1Facebookx1

狀態 離線
搶位報呢個情況,
真係合併左之後先發生。
好彩我而家仲中三有時間8點準時報名姐,
如果有d會長係要返工/有其他事晚晚8點都唔得咁點先?
有陣時自己遲左,唔記得左,所以報唔到都冇辦法,
再無奈就係明明自己8點鐘準時捕係電腦到都報唔到,
但係之後d人黎話「我要加時」就有得玩
咁樣好唔公平

PS. 方案一比較複雜,比較浪費時間,又要分配位置又要抽籤,但不失為一個辦法。

方案二始終都規定了報名時間在8時,對現時因不能抽空報名的公會沒太大幫助。
主持人在處理報名公會時亦比較難去分辨某公會所參加活動的次數,
而各參加者又無從得知 哪個公會是屬於先報或後報的組別。
這個方法比較難推行。

頂部
kittykwok (你睇我唔到你睇我唔到)
寶石活動專員長

UID 54810
精華 0
積分 17969
帖子 9331
經驗 17879 點
讚賞 173 點
答中 9 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 95
註冊 2007-4-13
角色 我係牙儀
伴侶 fLyErWaY
組織 囧囧三人組 - 傻貓小囧儀
物品 35 件
寶石活動專員x1專業討論區會員x1身體健康x1白色獎盃翅膀x1情迷巧克力x1
戀人之吻x1兩週年生日勳章x12009年復活節蛋x3戲谷之星x1
來自 hkct
狀態 離線
縱然覺得以上2個方案也有效
但總覺得是「治標不治本」
其實搶報活動的原因
有機會是寶石活動供不應求的原因
因為發表寶石活動不足的關係
導致不少公會在難得有活動的原因
而去搶報。

因此個人提出以下方案:
1:增加寶專人手 + 限定寶專每期辦一次活動
      - 其實我知而家都限緊 - - 但係好似都唔係個個寶專期期都搞咁,所以要加強推行,實行一唔搞就炒...冇得唔捨得

2:多舉辦無限額論壇活動
      - 設計,貼圖之類活動,可能搞得多會厭 - - 但係同時可以令到一d 唔夠數ge 公會多一個玩得ge 活動又唔駛搶報名

3:分時段報名 + 若葉姐所講的抽籤方法
      -比如說,時段abc就在x月y日8:00 報名,時段cde 就可以在x月z日9:00 報名,一來,作一個分流;二來如果他們不能在8pm 報名,也可以選擇 9pm 報名的時段,然後再進行抽籤,當然抽籤的弊處是:可能會有公會因為分配不到時間而以為寶專偏私。因此抽籤的方法也需要公開,以及考慮如果抽籤...

4: 限制公會每期參與活動數目
       - 其實我咁諗都覺得自己好低b...但有時真係見到...有d 公會太活躍,一期玩好多活動活動,所以如果定番個限制..like 多於四少於六,咁就可以比多d 機會其他公會玩啦。但當然要考慮的就是:如果這樣的限制可能會使寶石會員覺得不開心吧,入得寶石公會區,都係為左玩活動,而家居然唔比人玩,似乎有一點
另外,在黃金時間( christmas , 農曆新年,農假等長假)
應該多辦活動
我覺得呢段時間我地個活動時間表至少都要7成full - -
始終都係因為我地唔夠活動在先,所以先搞到好多人因為報唔到活動而唔夠活動 = =
我地搞多d 活動,
自然就比多d 機會其他公會報名。

算 -  
當我廢up  - -

頂部
SUSUSYSY (-     !!! ...)
紅天使鞋

UID 64145
精華 0
積分 9708
帖子 6449
經驗 9548 點
讚賞 68 點
答中 16 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 45
註冊 2007-5-7
角色 月經OvO
伴侶 bu嵐
組織
物品 20 件
來自 ♥ `I luzzzzzz Ms . DreaM
狀態 離線
UMMM..
我都入左黎呢到 幾個月-        -" heee..

報名 分ab 個陣 都唔難.. 而家就.......- -"""
UMM ... 每個活動比多D公會玩LO -         -"
主持人 可以由2-3 個咁... 每個主持1-2場. D寶專米唔洗下下都拎 2,3晚時間出黎玩活動咁耐..

頂部
絕望的生魚片
禁止發言

Riddle Nation Warden

UID 32000
精華 1
積分 11248
帖子 3491
經驗 10578 點
讚賞 277 點
答中 67 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 0
註冊 2007-2-4
角色 絕望的生魚片
伴侶 tony978
組織 戲谷官方討論版
物品 46 件
TRM小丑嘜頭x1Facebookx13週年生日勳章x1阿里巴巴勳章x1華麗的童話使者x1
天使勳章x1我要騎乘!x2戀人花束x2夢幻農場使者x1TheDreamIslandx1
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
kelvincowcow
奧運會 - 版主

UID 204153
精華 0
積分 7288
帖子 4057
經驗 7188 點
讚賞 49 點
答中 10 題
遠古石塊 0 塊
Bid 12 Points
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 85
註冊 2008-2-12
角色 kelvincow
伴侶 華德仔
組織
物品 77 件
紅色寶石碎片x1黃色寶石碎片x1綠色寶石碎片x1藍色寶石碎片x1橙色寶石碎片x1

狀態 離線
積分表紅豆冰版主幾時先搞1次?

頂部
LUN9:) (LUN9;D)
禁止發言

UID 354761
精華 4
積分 0
帖子 11640
經驗 0 點
讚賞 148 點
答中 0 題
遠古石塊 0 塊
淨化水滴 0 顆
閱讀權限 0